Vrije liefde

Door Minke Pluske, eerder verschenen op haar Facebook.

De liefde. ‘Zodra je eraan begint, begint de ellende’, heb ik wel eens gezegd. Relaties zijn dan ook niet echt mijn succesverhaal geworden. Ze staan in mijn herinnering gegrift als leuke periodes, gevolgd door moeizame tijden en eindigend in teleurstellingen en pijn. De romantische films hebben in mijn ogen steeds gefaald. Want zo was het nooit in het echt. Sprookjes die de echte romantiek vervuilen. In de prullenbak ermee.

Lange tijd kende ik slechts de gebonden relatie. Dat je voor elkaar kiest en alles voor elkaar gaat doen en zo. Ik ben van jou, jij bent van mij. En van daaruit elkaar restricties opleggen, zoals met wie de partner intieme gesprekken mag hebben, mag knuffelen, kussen en films kijken. Zelfs met wie er gebeld of ge-whatsappt mag worden, is iets wat bepaald werd door de ander. En dan is het natuurlijk belangrijk wat er gezegd wordt in de gesprekken, maar ook nog hoe vaak, hoe lang en hoe veel er gesproken wordt en op welke momenten. Alles wordt vastgelegd en gecontroleerd. Want, zo heerst de gedachte, dan kan daar geen miscommunicatie over zijn. Duidelijkheid geeft veiligheid. Vanaf nu horen we samen te zijn en geven we elkaar liefde. De relatie gaat op Facebook en de felicitaties en duimpjes stromen binnen.

Deze versie is een extreem gevolg vanuit de gedachte dat een relatie ‘hebben’ het doel op zich is. Social media, je ouders, de maatschappij, alles om ons heen is erop ingesteld dat we samen horen te zijn. Single zijn is achteruitgang of zielig. Er niet bij horen, je niet voortplanten, waar moet het heen met jou, waarom ben je eigenlijk op aarde? Sterf anders gewoon direct. Dat soort dingen.

Echter zijn er tegenwoordig steeds meer huwelijken die stranden. Relaties zijn van kortere duur. En er is een nieuw fenomeen ontstaan; de ‘LAT relatie’ en niet te vergeten de ‘Friends with benefits’, ook een interessante.

Een idee om eens uit te zoeken of dat iets voor mij zou zijn. Bij de LAT relatie behoud je je eigen leven en komt er dus al wat minder controle om de hoek kijken. Een collega van me is op deze manier heel gelukkig met een vrouw. Ze wonen apart en zeggen dat het daarom extra leuk is als ze elkaar zien. Ze gaan samen op vakantie, maar ook wel eens apart. Het is een ultiem vertrouwen, dat de ander in zijn eigen tijd het respect heeft om trouw te zijn aan de partner, op alle gebieden. Seks blijft ook fijner, omdat ze niet elke dag hoeven bedenken of ze het gaan doen of niet.
Ik zie het als een upgrade in vertrouwen tussen beide partners.

Dan de versie ‘Friends with benefits’. Je bent gewoon vrienden, doet soms leuke dingen en als je beide zin hebt in seks, dan behoort dat tot de mogelijkheden. Er moet dan wel een bepaalde klik zijn tussenbeide. Het is niet iets puur fysieks, maar het is vooral het moment. Deze versie is momenteel razend populair. Er hoeft verder niets verwacht te worden van de ander. De ultieme vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Een prachtige vrije liefdesrelatie als je het mij vraagt. Want we hebben immers geen controle over de ander. En het mooiste zou hierin zijn, dat de ‘partners’ zich dusdanig vrij voelen dat zij eerlijk kunnen zijn over andere liefdesrelaties in welke vorm dan ook. De hoogste vorm van respect voor elkaar.

Maar ook dit heeft een schaduwzijde. Voor velen betekent ‘vrijheid’ ‘rond neuken’ en een (letterlijk) vrijbriefje om los te gaan met de rest van de wereld. Ik verwijs naar Google en Tinder als je eens wilt ervaren hoe mensen met dit concept aan de haal zijn gegaan. Er bestaat zelfs een site met tips, hoe je zoveel mogelijk verschillende mensen kan neuken onder de noemer ‘Friends with benefits’. Snelle seks en weer door. We zijn immers vrij en blij… Verwacht verder niets van mij. Bedankt voor die SOA trouwens, ja risico van het vak. En dan is het natuurlijk niet meer zo gezellig. Dag vriendschap. Dag voordelen.

Zoveel mensen zoveel meningen… Zoveel versies van liefde en al die ervaringen die meespelen… Het is een verwarrende zoektocht geweest. Ik blijf de drang voelen me te verbinden met anderen. De mensen in mijn leven komen en gaan. Ze vervullen allemaal een rol. Ik probeer verschillende vormen van liefde uit en betrap mijzelf erop dat ik ze wil snappen. Ik wil het kunnen vasthouden, die liefde. Ik wil de beweegredenen van mensen begrijpen, volledig ‘intunen’ op anderen om te weten wat ze voelen voor mij. Ik gaf het aan anderen om het voor mijzelf te kunnen ontvangen.

Maar na lang zoeken denk ik dat ik het snap. Het maakt niet uit welke versie van liefde je denkt te ‘hebben’. Liefde is iets wat overal om je heen verschijnt. Het is er altijd en overal. Ik zie het in de zon, in een aanraking, een goed gesprek. Ik voel het in de zachte vacht van de kat en in de tedere zoen van een man. Maar ook in mijn tranen van eenzaamheid. Zelfs de boosheid en irritatie in de ruzies met mijn exen, zijn momenten die mij hebben geleerd wat liefde is. De angst om verlaten te worden zit zelf immers vol met houden van. Houden van het moment waarop je die liefde hebt ontdekt.

Ik begrijp het nu. Liefde is niet iets wat je kan geven of ontvangen. Op het moment dat je dat denkt, kan je het namelijk ook weer verliezen. Je kan het ook niet delen. Omdat het niet van jou is. Het enige wat er overblijft is het moment zelf, de acceptatie van de liefde die je voelt, op welke manier dan ook. Acceptatie is de sleutel. De sleutel naar overgave aan alles om je heen. Zie het, in de vezels van je vloerbedekking, die oplichten dankzij het licht van de zon door je raam. Het licht maakt mogelijk te zien, zoals liefde mogelijk maakt te voelen.

Liefdesrelaties… Ik zeg niet dat ik er nooit meer aan zal beginnen.
Wel ben ik nu dankbaar voor wat ik heb ontdekt in mezelf. Ik ben bereid te accepteren dat ieder mens in mijn leven, lief heeft met de mogelijkheden die hij of zij in zichzelf kan aanvaarden. Ik durf de wereld nu te zien als spiegel voor alles wat in mij zit. Ik geloof mijn beperkende gedachtes niet meer. Ik ben bereid de liefde te laten stromen en de bijbehorende angsten en oude pijn te omarmen. Kom maar door met alles, ik laat me verrassen, doe je mee?

1,230 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Deel deze pagina: Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Reacties

Geef een reactie