Leestips poly-onderzoeken

Door Jemma.

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar polyamorie en ook andere vormen van consensuele non-monogamie. Zoals sommige van jullie weten hoor ik daar ook bij, buiten dat ik zelf ook poly ben. Dit jaar heb ik antropologisch onderzoek gedaan waarbij een antropoloog kijkt naar verschillende culturen, en het gedrag en de ervaringen van mensen in hun dagelijks leven. Mijn vraag was wat intimiteit betekent voor polyamoristen, en op dit moment ben ik bezig met het schrijven van mijn masterscriptie. Een ingewikkelde taak, maar dit heeft er wel voor gezorgd dat ik me goed heb ingelezen in polyamorie binnen de sociale en geesteswetenschappen. Dus hierbij voor jullie een aantal leestips. Mocht je er zelf niet bij kunnen met de dikgedrukte links, kun je ons mailen voor hulp.

Een goed begin vond ik het wetenschappelijke tijdschrift ‘sexualities’ die in 2006 een speciale editie heeft gemaakt over polyamorie. Hierin werd de rol van gender en macht in hetero-relaties besproken, uitgelegd wat een aantal kernelementen binnen polyamorie zijn en is er een interview met Dossie Easton auteur van ‘the Ethical Slut’.

Verder zijn er een aantal namen die ik vaak ben tegengekomen: onder andere Elisabeth Sheff die veel naar poly-families in de VS heeft gekeken, socioloog Christian Klesse die in Engeland onder andere gekeken heeft naar de discussie of poly een seksuele oriëntatie is en hoe poly huishoudens financiën organiseren, en als laatste Meg-Jon Barker die op psychotherapeutisch gebied veel werkt met polyamorie, seksualiteit en gender. De websites van Elisabeth en Meg-Jon zijn op zichzelf ook het uitpluizen waard met blogs, zines en andere interessante content.

Ook is er een interessant artikel geschreven door Barry Smiler 2010: ‘There is no such thing as polyamory’. Hierin stelt hij de vraag of we ons wel zouden moeten afvragen wat polyamorie is en stelt hij voor om het meer te zien als een recht op zelfbeschikking.

Vervolgens, is er een boek dat ik graag wil lezen, omdat het nauw aansluit op het dagelijks poly leven. Dit is Jillian Deri’s boek ‘Love’s Refraction’ uit 2015. Het gaat over het jaliefgevoel, of compersion in het Engels, en jaloezie. Deze wetenschapper reageert op maatschappelijke stereotypes over jaloezie en kijkt naar de ervaringen van poly vrouwen met het jaliefgevoel om te zien hoe zij omgaan met hun gevoelens en gedachtes in de relaties die zij aangaan.

In de tussentijd ben ik ook bezig met het opzetten van een onderzoeksnetwerk voor wetenschappers in Nederland die onderzoek doen naar non-monogamie. Vooral ook om te kijken hoe we inzicht kunnen krijgen in hoeveel mensen consensueel non-monogaam leven in Nederland. Dus mocht je iemand kennen die hiermee bezig is, was of zal zijn stuur ons een mailtje! Zo hoeven wetenschappers niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden en hoef jij niet vier keer dezelfde dingen te bespreken met verschillende onderzoekers. Al is het heel gezellig om te praten over al je liefjes:). 

Heb je zelf nog andere leestips mail ons of deel deze in onze Facebook groep!

2,672 totaal aantal vertoningen, 6 aantal vertoningen vandaag

Deel deze pagina: Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Reacties

 1. Nielsjbakker zegt

  Interessant leesvoer, waarvoor dank! Kennen jullie deze scriptie uit Nederland, over de motivatie en amotivatie (barriere) van mensen om te kiezen voor een meer of minder mono/poly-amoureus bestaan?
  https://www.atria.nl/epublications/IAV_B00112256.pdf
  Ik vond het zeer interessant, als motivatie voor poly-amorie blijken regelmatig verliefd worden, seksuele gevoelens voor meerdere mensen en onafhankelijkheid binnen een relatie belangrijk; voorname barrieres vormen jaloezie en verdriet.
  Groet,
  Niels

Geef een reactie